Sådan vælger du den rigtige madras

Eksperter er enige om, at det at få god søvn er en af de bedste måder at opretholde og forbedre vores helbred på. En madras er en enorm faktor i vores evne til at sove godt, men alligevel overser mange mennesker dens betydning og fortsætter med at bruge en madras, der ikke giver tilstrækkelig støtte og komfort.

En ny madras kan være en betydelig investering, men at tage dette skridt kan låse op for din evne til at sove bedre. Som med ethvert større køb vil du sikre dig, at du vælger klogt.

For at hjælpe dig med at få styr på, hvordan du vælger en madras, nedbryder vi nøgleoplysningerne stykke for stykke. Med denne guide har du viden til at finde den bedste madras med den rette fasthed og funktioner, der passer til dine behov og levere god søvn nat efter nat.

Madrastyper

Hvis du lige er begyndt at lede efter en ny madras, har du sikkert bemærket, at antallet af muligheder kan være svimlende. En nyttig måde at få dine lejer på er at starte med at tænke på madrastyper.

Næsten alle madrasser kan identificeres som en af fem typer – skum, inderfjeder, hybrid, latex eller luftmadras. Inderfjedre er de mest kendte og var traditionelt det mest brugte. I de senere år er andre madrastyper dog steget i popularitet.

Disse andre madrastyper har udvidet deres rækkevidde primært ved at tilbyde en mere dynamisk ydeevne. De er også blevet mere overkommelige og tilgængelige med væksten i online madrasindustrien.

At kende det grundlæggende om hver af disse typer kan tjene som et fundament, hvorpå du kan fortsætte din søgning efter den bedste madras.

  • Skum: En skummadras er lavet udelukkende med skum og ingen spoler. De har tendens til at give over gennemsnittet konturering til kroppen, trykaflastning og bevægelsesisolering, hvilket gør dem til en god pasform til sidesveller og par. Blandt skum, der bruges i disse madrasser, er hukommelsesskum det mest kendte.
  • Indre fjedre: En inderfjedermadras, kaldes også for en boxmadras. Den har et spolebaseret støttesystem og få andre lag. Mens spolerne tilbyder en vis støtte, mangler inderfjedre ofte trykaflastning. Deres sovende overflade er hoppende og har begrænset bevægelsesisolering. Med et lavere prispunkt er disse mere populære blandt budgetkunder.
  • Hybrid: Hybrider har to centrale elementer: en indre fjederstøttekerne og et betydeligt skumkomfortsystem. Komfortlagene kan omfatte skum eller latex, og nogle gange vil de endda omfatte et kortere lag af spoler (kaldet mikrospoler). Disse madrasser giver en blanding af bounce og konturering med lav varmefastholdelse og kan være en god pasform til sveller i enhver position afhængigt af præcis, hvordan de er bygget.
  • Latex: Når alle lagene på en madras er lavet med latexgummi, kalder nogle det en all-latex eller true-latex madras. For enkelhedens skyld bruger vi bare udtrykket latexmadras. Disse tilbyder førsteklasses bounce og holdbarhed med moderat konturering. Når de er lavet med naturlig og økologisk latex, er de et topvalg blandt miljøbevidste shoppere. Det er ofte topmadrasser, der er lavet i latex.
  • Luftmadras: Luftmadrasser er bygget med et luftkammer som deres støttekerne. En pumpe – styret af en smartphone eller fjernbetjening – er indbygget i madrassen for at tilføje eller fjerne luft med et tryk på en knap, hvilket giver sveller det yderste i fasthedsfleksibilitet. Par elsker luftsenge, fordi hver side kan indstilles til et andet fasthedsniveau.