Den sjoveste konfirmation

Der er alvorlige og højtidelige konfirmationer – og så er der de uhøjtidelige. Det handler ikke om hvad der er bedst – men om det er en god oplevelse for konfirmanden. Hvad synes du er det bedste – en uhøjtidelig eller en med alle de gode traditioner.

De fleste voksne har nok prøvet den helt traditionelle konfirmation. Det vil sige konfirmationsforberedelse med mødepligt og lange læsninger der mindede lidt for meget om skolen. Der var tvungen kirke – og det eneste lyspunkt var festen og ikke mindst gaverne. For forældrene havde konfirmationen en anden vinkel. En vi ikke skænkede en tanke som unge. Det var tradition og et stort – og stolt – øjeblik når vi som unge mennesker gik ind i de voksnes rækker. Det der betød noget for dem var en milepæl. Det var noget der var større end gaverne og festen. Det var at de var lykkedes så langt som forældre og stafetten var givet videre til en ny generation. Sådan er det bare ikke i 2020.

Fælleskab og tradition

De mange traditioner brydes

Dengang var der ikke tænkt så meget i underholdning til konfirmation – og slet ikke det vi lægger i det i dag. Der var ingen flashy powerpoint og sjove taler. Det var alvor blandet med sange. Sange vi slet ikke synger eller kender til i dag. I dag er det noget af en underholdningsindustri. Det stopper ikke en gang ved selve konfirmationen, men helt til blå mandag. Selve konfirmationsfesten i dag nedtoner voldsomt overgangen til de voksnes rækker – og er mere et tilbageblik. Det handler om hvordan man var som barn – og hvilke drømme og håb, man som forældre har. Det er krydret med indslag fra resten af familien og ikke mindst vennerne.

De sjove muligheder

Det skorter da heller ikke på muligheder for underholdning i dag. Det er lige fra karaokee til wii med promillebriller. En professionel toastmaster eller en professionel fotograf som skal dokumentere det hele. Der bliver virkelig hele tiden udviklet muligheder fra eventfolk og eventfirmaer, der også byder ind dagen efter når der skal gås amok i sjov og ballade.

Bliver det for meget facade?

Maden er et kunststykke

Ikke nok med det er det ofte den helt lækre mad der bliver trakteret. Forretter af lækker fisk og skaldyr og hovedretter som laks og oksemørbrad. Nogle tager buffetlinjen hele vejen, medes andre varierer det over temaet suppe, steg og is. Her er det nok snarere laksemousse, oksecuvette og en isdessert, der er shinet op af en sifon i verdensklasse. Så bliver det ikke flottere. Spørgsmålet er om vi vil have at overgangen til de voksne bliver til en flot facade eller et smukt indhold.

Gaven til konfirmanden

Det der ofte optager konfirmanden – og forældrene er gaverne. Er det nu det rigtige. Er det for meget eller for lidt. Hvad giver resten af familien. Der er vist altid en nærigpind og og en vaskeægte generøs giver ved alle fester. Samtidig bryder man sin hjerne med hvad der er en perfekt gave til ham. De fleste vælger den nemme løsning med penge, der er nøje afstemt med resten af gæsterne, mens andre vælger det svære og gør sig umage med en personlig gave. Med risiko for et gavebyt et par dage efter. Hvad ville du give til en konfirmand?